Större valfrihet, högre kvalitet och ökad lokal tillväxt
- gislaved
- 1 apr.
- 1 min läsning

Idag levereras närmare 66 000 varmhållna måltider årligen till drygt 300 personer som har behov av det till ordinärt boende. Med Gislaveds kommuns geografiska utbredning är det dock inte ovanligt att leveranstiden överstiger två timmar, trots att maten lagas i flera av våra tätorter. Detta påverkar matens kvalitet negativt. När mat hålls varm under längre tid försämras smaken och näringsvärdet, och en bättre lösning för högre kvalitet är att erbjuda kyld mat som kan värmas vid behov.
Att med den bakgrunden välja en uppvärmd kyld måltid istället för en varmhållen måltid är för oss en självklarhet. Dessutom innebär kyld mat att måltiderna inte blir tidsbundna, vilket ger en större flexibilitet för den enskilde. I dagsläget har kommunens måltidsorganisation inga kök som kan producera kyld mat, och det skulle krävas omfattande investeringar för att möjliggöra detta.
Vi anser inte att kommunen ska konkurrera med det lokala näringslivet och handeln. Kyld, näringsriktig mat finns redan att köpa i samtliga tätorters livsmedelsbutiker och kan i vissa fall till och med vara tillagad av en lokal restaurang dessutom till en kostnad som kommunen inte kommer kunna möta. Den som behöver hjälp med att värma och servera den kyllda maträtten kommer, likt idag, fortsatt få hjälp av hemtjänsten med detta.
Genom att inkludera inköp av kyld mat vid befintliga inköp, för personer som har behov av hjälp med inköp, skapas större valfrihet, högre kvalitet på måltiderna och en positiv effekt på den lokala handeln och näringslivet.